10 lucruri interesante despre Regele Animalelor

1. Aproape toți leii sălbatici trăiesc în Africa, dar mai există și în altă parte …


Aproape toți leii sălbatici trăiesc în Africa, în deșertul Sahara, dar există o mică populație și în Parcul Național Gir Forest din vestul Indiei. Leii din vestul și centrul Africii sunt mai ”legați” de leii asiatici din India, decât de cei aflați în sudul și estul Africii.

2. Pot atinge o greutate de până la 200 kg


În medie, masculii cântăresc 190 kg, iar femelele – 120-130 kg. Au nevoie de această greutate și putere pentru a-și putea vâna pradă mare și a-și apăra mândria.

3. Leii sunt cei mai leneși prădători

Când sunt sătui, leii nu vânează niciodată. Singurele două lucruri care pot face un leu sătul să-și mute locul sunt soarele arzător și pericolul.

4. La ce le folosește coama?


Leii masculi au coame impresionante, care devin mai mari odată cu vârsta. Lungimea lor poate ajunge până la 16 cm lungime și sunt un semn de ”dominație”. Cu cât îmbătrânesc, cu atât coamele lor devin mai închise la culoare. Pe lângă atragerea femelelor, coamele le pot proteja gâtul și capul de rănile din timpul luptelor.

5. Solidaritatea grupurilor


Turma leilor este formată de obicei din femele înrudite și puii lor, plus un mascul sau un grup mic de masculi care își apără familia. Leoaicele își cresc puii împreună, iar puii se pot alăpta de la orice femelă ce are lapte.

6. Intimitatea


În timpul sezonului de împerechere, care durează aproximativ o săptămână, leul și leoaica părăsesc grupul. În această perioadă, practic nu vânează niciodată și, în consecință, mor de foame. În acest caz, împerecherea are loc la fiecare 15-30 de minute. Pentru animale, acesta este un moment plăcut, necesar, dar destul de obositor, mai ales pentru un leu, care are nevoie să arate femelei de ce este capabil. Într-o singură zi, el ar trebui să se poată împerechea de până la 100 de ori! Și așa timp de o săptămână …

7. Adevărați gurmanzi 


Leii pot mânca până la 40 kg de carne la o singură masă – aproximativ un sfert din greutatea lor corporală. Limba lor are zgârieturi ascuțite, care sunt folosite pentru a răzuie carnea de pe oase.

8. Deseori vânează în timpul nopții


Leii vânează cel mai des noaptea, deoarece ochii lor s-au adaptat la întuneric și acest lucru le oferă un avantaj imens față de prada lor. Ei vânează mai mult în timpul furtunilor, deoarece zgomotul și vântul fac mai greu pentru pradă să-i vadă și să-i audă. În timpul atacului, leoaicele au roluri speciale. Unele joacă rolul de „centru”, iar altele rolul de „aripă” – aripile alungă prada spre centru.

9. Puii de leu se nasc orbi și foarte mici


La naștere cântăresc în medie 1,5 kg. După 7-10 zile, devin văzători și după două săptămâni încep să se miște singuri. Pentru comparație, un pui de antilopă vede imediat și poate alerga din primele 15 minute după naștere!

10. Pe cale de dispariție


La moment se estimează că în sălbăticie s-ar găsi în jur de 23.000 de lei. Ținând cont că există în jur de 415.000 de elefanți africani, vă dați seama că numărul leilor este incredibil de mic. De fapt, leii au dispărut din peste 90% din aria lor istorică.