10 lucruri mai puțin cunoscute despre URȘII POLARI

1. Urșii polari sunt clasificați ca mamifere marine 


Deoarece își petrec cea mai mare parte a vieții pe gheața Oceanului Arctic, urșii polari sunt singurele specii de urși care sunt considerați mamifere marine.

2. Urșii polari sunt de fapt negri, nu albi


Blana de urs polar este translucidă și apare albă, deoarece reflectă lumina vizibilă. Sub blana groasă, pielea lor este de fapt neagră.

3. Pot înota câteva ore neîntrerupt


Pe lângă atingerea vitezei de până la 6 mile pe oră în apă, urșii polari pot înota pe distanțe mari și în mod constant timp de multe ore pentru a ajunge de la o bucată de gheață la alta. Labele lor mari sunt special adaptate pentru înot, pe care le vor folosi pentru a vâsli prin apă.

4. Adăpostul


Urșii bruni își sapă bârlogul în pământ, iar urșii albi – în zăpadă; un astfel de bârlog are de obicei mai multe camere și chiar o gură de ventilare.

5. Oamenii de știință pot extrage ADN-ul ursului polar doar din amprentele lor


O nouă tehnică inovatoare dezvoltată de WWF și de firma specializată în ADN SPYGEN permite oamenilor de știință să izoleze ADN-ul din amprenta pe zăpadă a unui urs polar. Două lingurițe mici de zăpadă dintr-o urmă lăsară de un urs polar au dezvăluit nu doar ADN-ul acestuia, ci și a unei foci, pe care acesta o mâncase recent.

6. Nu doar schimbările climatice sunt o amenințare 


În timp ce schimbările climatice rămân una din cele mai mari amenințări la adresa supraviețuirii urșilor polari, aceasta nu este cea mai gravă problemă. Industria petrolului și a gazelor naturale, care se desfășoară în cea mai mare parte în Arctica, pun în pericol habitatul natural al acestor mamifere. Contactul cu scurgeri de petrol poate reduce efectul izolator al blănii de urs, necesitându-i să folosească mai multă energie pentru a se încălzi, iar ingerarea petrolului poate avea efecte toxice și chiar letale.

7. Există hibrizi ai urșilor polari


Încă din 2006, testarea genetică a confirmat existența hibrizilor ursului grizzly, cunoscuți și sub denumirea de „urși grolari” sau „urși pizzly”. Hibridul seamănă fizic cu un intermediar între cele două specii, dar, deoarece hibrizii sălbatici sunt de obicei născuți din mame-urs polar, aceștia sunt crescuți și se comportă ca niște urși polari. Abilitatea de a se încrucișa urșii polari și urșii grizzly nu este surprinzătoare atunci, ținând cont că urșii polari au evoluat de la urșii bruni în urmă cu 150.000 de ani în urmă!

8. Există circa 20 de subpopulații de urs polar


Populația totală de aproximativ 26.000 de urși polari sălbatici este împărțită în 19 unități sau subpopulații. Dintre acestea, doar 1 subpopulație este în creștere, 5 sunt stabile și 4 sunt în declin. Celelalte 9 nu au fost evaluate, deoarece sunt puține informații.

9. Masculii pot cântări cât 10 bărbați 


Urșii polari masculi pot cântări până la 800 kg și sunt de două ori mai mari decât femelele. Acest lucru, pe lângă faptul că pot măsura până la 3 metri lungime, face ca urșii polari să fie cel mai mare carnivor terestru din lume.

10. Cu ajutorul mirosului, își pot simți prada de la o distanță impresionantă


Urșii polari au un simț al mirosului foarte puternic, pe care îl folosesc pentru a găsi foci prin găurile de gheață. Odată ce a găsit gaura, ursul va aștepta cu răbdare până când foca va apărea, pentru a o ataca. Ei pot detecta chiar și o focă în apă sub un metru de zăpadă compactată.