Top 15 cele mai frumoase viețuitoare de pe planetă

Natura planetei Pământ este un adevărat organism viu, infinit de frumos și divers. Fiecare dintre elementele sale, ca un detaliu al unui mecanism bine gândit, are propriul scop și este unic în felul său. Lumea animală este practic cea mai deosebită și uimitoare creație, iar asta ne-o demonstrează ”reprezentanții” colecției de astăzi.

1. Fenecul

Acest ”pui de vulpe” trăiește în deșerturile Africii. Cel mai important atu al acestei creaturi fermecătoare sunt urechile mari. Mărimea lor atinge 15 cm cu o lungime medie a corpului de 30 cm și o greutate de un kilogram și jumătate. Funcționalitatea „localizatorilor” este foarte semnificativă: ele transmit cel mai mic foșnet în apropiere și acționează și ca termostat. Fenecii trăiesc în turme mici de 10 indivizi, sunt omnivori și pot rămâne fără apă pentru o lungă perioadă de timp.
Apropo, versiunea mai mică a browserului Mozilla Firefox, concepută pentru dispozitive mobile, poartă numele acestei vulpi în miniatură.

2. Leul alb

Chiar și printre regii fiarelor, există indivizi cu sânge și nuanțe excepționale. Leul alb își datorează culoarea atât de rară și impresionantă ipsei de pigmentare a învelișului exterior. O astfel de mutație distinge animalul pe fundalul ”rudelor” sale și interferează cu existența sa în mediul său natural, deoarece nu oferă ocazia să se ascundă sau să-și urmărească prada. În prezent, există aproximativ 300 de indivizi ale acestei specii și trăiesc în principal în rezervațiile din Africa de Sud, unde aceste frumuseți maiestuoase cu ochi albaștri și bej se pot simți relativ în siguranță.

3. Vulpea arctică

Vulpea arctică, deținătoarea unei haine albe groase impecabile, s-a adaptat perfect zonei tundrei. Într-un climat atât de dur, animalul este nepretențios în hrană: se hrănește în principal cu rozătoare și pești, dar nu va refuza fructele de padure și ierburile. Vizuinele vulpii arctice sunt labirinturi complexe care pot fi folosite timp de secole. Iarna, au un stil de viață predominant nomad și sunt capabile să parcurgă mii de kilometri în căutare de hrană.

4. Panda roșie

Acest animal de o culoare roșu aprins a fost ales pentru a trăi în provinciile sudice ale Chinei, precum și în Bhutan și Nepal. Deși panda este clasificată drept carnivor, principala sa sursă de hrană sunt frunzele și lăstarii de bambus. Petrece o jumătate de zi devorând mâncare, iar cea de-a doua jumătate se dedică somnului. În ciuda aspectului său destul de neîndemânatic, animalul urcă ușor în copaci, obținând hrană și ascunzându-se de pericole.

5. Foca de Groenlanda (puiul ei)

Acest animăluț adorabil este puiul de focă de Groenlanda. Își ”poartă” haina de blană doar câteva săptămâni, cât timp este lângă mama sa și se hrănește cu laptele ei. O particularitate deosebită a acestor viețuitoare este faptul că puii de focă au lacrimi în ochi, dar aceasta este doar capacitatea naturală de a se hidrata în condiții de uscat.

6. Pantera neagră

Culoarea acestui animal grațios se explică prin conținutul ridicat de pigment negru din piele și blană. Pantera neagră are parametri foarte impresionanți: lungimea corpului atinge 2 metri, iar greutatea – 60 kg. Acesta este un adevărat prădător: puternic, rapid și agil. În prinderea prăzii, animalul poate atinge viteze de până la 80 km / h.
Vânează în principal noaptea: culoarea și mișcarea silențioasă nu lasă victimelor nicio șansă. În timpul zilei, pantera preferă să se odihnească, cuibărită printre ramuri. Acest animal magic și maiestuos este inclus în simbolismul multor culturi.

7. Delfinul roz

Acest mamifer acvatic a ales râurile Amazon și Orinoco ca habitat. Un individ adult dobândește un ton roz al pielii și nu își schimbă culoarea până la bătrânețe. Delfinii amazonieni preferă să rămână singuri, cu excepția femelelor cu pui.  Delfinii roz sunt foarte activi în orice moment al zilei și, deși sunt mai ”lenți” decât alte specii, compensează acest lucru prin manevrabilitatea și pofta bună de mâncare.

8. Lupul arctic

Acest prădător puternic și frumos, cu balnă groasă și argintie, a ales teritoriile aspre ale Arcticii și tundrei ca habitat. Subspecia se distinge prin rezistența sa extraordinară: nu se teme de temperaturi extrem de scăzute, de absența prelungită a soarelui și de foamete timp de săptămâni. Lupii se adună în haite de până la două duzini de exemplare, construind în interior o ierarhie clară. Sunt răbdători și își pot urmări prada ore întregi.

9. Rața mandarin

Această rață mică (greutatea sa variază în limita a 500 g) atrage atenția în primul rând prin penajul său colorat și frumos. Și dacă femelele arată destul de modeste, atunci masculii uimesc cu o adevărată explozie de culori. Pot avea o mare varietate de nuanțe: de la roșu și portocaliu pe cap până la albastru și violet pe corp. Spre deosebire de alte specii din această familie, rața madarin se simte destul de confortabil pe ramurile copacilor, și toate datorită prezenței unor mici gheare.

10. Ursul Panda 

Comoara națională a Chinei, adorabilul urs alb-negru, a cucerit restul lumii prin frumusețea și fotogenitatea sa. În ciuda dimensiunilor sale impresionante, iar greutatea unui individ mediu este de 100 kg cu o înălțime de 150 cm, acest animal nu poate decât să provoace sensibilitate și zâmbet. Un urs uriaș „de pluș” cu pete negre în jurul ochilor este ”maestru” în consumul de bambus și îl poate face dezinteresat până la 12 ore pe zi, mâncând până la 30 kg de plantă.

11. Lemurul

Datorită uimitorilor ochi larg deschiși, acest mamifer poate fi confundat ușor cu o creatură de pe altă planetă. Chiar și numele său este tradus din latină prin „fantomă”. Cu toate acestea, animalul s-a stabilit pe insula ”terestră” Madagascar.
Pe lângă expresia interesantă a ochilor, care amintește fie de uimirea extremă, fie de frică, lemurul se mândrește și cu o coadă lungă și deosebită. Cu ajutorul acesteia, animalul comunică și se echilibrează cu îndemânare, sărind de-a lungul ramurilor pe care își petrece cea mai mare parte a timpului.

12. Tigrul siberian (Amur)

Acest puternic animal nordic, care a ales întinderile nesfârșite ale teritoriilor Khabarovsk și Primorsky, este listat în Cartea Roșie din cauza numărului redus al populației. Prădătorul poate atinge 3,5 m lungime cu o greutate corporală de 250 kg. Pentru a supraviețui în condiții meteorologice dure, blana tigrului Amur este mai groasă decât cea a omologilor săi și există un strat de grăsime de 5 cm grosime pe burtă pentru a-l proteja de vântul înghețat. Pentru a se hrăni singur, iar nevoia de carne este de 10 kg pe zi, acesta vânează constant, iar teritoriul aflat sub controlul său poate ajunge la 800 km2.

13. Porumbelul încoronat Victoria


După cum s-a dovedit, nu toate păsările din familia porumbeilor sunt ”discrete”. Locuitor al Noii Guinee, porumbelul încoronat este o dovadă vie a acestui lucru. Are o culoare în tonuri albastre, iar caracteristica principală este o creastă în formă de evantai elegant. Anume aceasta conferă păsării un aspect regal. Din păcate, specia este pe cale de dispariție.

14. Ursul polar

Ursul polar este cel mai mare mamifer carnivor de pe Pământ. Indivizii uriași pot ajunge la greutatea de o tonă și o lungime de 3 metri. Animalul este bine adaptat condițiilor dure din nord. Stratul gros de blană deasă protejează de îngheț. Animalul este, de asemenea, protejat și de un strat solid de grăsime subcutanată de 10 cm grosime, iar membranele dintre degetele de la picioare ajută urșii să înoate perfect. Deși pare doar greoi și stângaci, acesta se mișcă destul de rapid, atât pe uscat, cât și pe apă.

15. Leopardul zăpezilor

Irbis, un alt nume pentru frumosul leopard de zăpadă, trăiește în zonele înalte din Asia Centrală. Acest prădător puternic și nobil are o culoare gri deschisă caracteristică, cu un model de rozete și pete întunecate și o coadă lungă, care reprezintă trei sferturi din dimensiunea întregului corp. Leoparzii trăiesc cel mai adesea singuri pe un teritoriu individual. Ei vânează copitate mari, a căror dimensiune este adesea mult mai mare decât parametrii leopardului în sine. Merge în căutare de pradă dimineața devreme sau la amurg, iar în timpul zilei preferă să se odihnească, așezat pe stânci.