15 fotografii ale unei harpii sud-americane atât de imense încât arată pur și simplu ireală

Faceți cunoștință cu această maiestuoasă harpie sud-americană – spaima pădurilor tropicale. Un imens reprezentant din clasa șoimilor, care este mai puternic și mai mare decât orice vultur.

Cuvântul „harpie” are rădăcini grecești. Provine de la verbul „harpazein” care înseamnă „a răpi”.

În mitologia greacă veche, figurile și imaginile alegorice ale acestor monștri personifică lăcomia, avaritatea, necurăția, cruzimea și lacomia.

În plus, pe lângă păsările harpii, există fluturi – harpii, sub multe nume – harpia mare, sau coadă de furculiță pătată, sau coadă mare de furcă, sau harpia de mătase. Prin urmare, nu confundați păsările și fluturii.

Harpia sud-americană trăiește în pădurile tropicale din America Centrală și de Sud. Această pasăre neotropicală este reprezentată în Argentina, Mexic, Peru, Brazilia și alte câteva țări din America de Sud.

Când este emoționată, harpia ridică pene întunecate pe cap, aproape vertical, ceea ce le face să arate ca niște coarne mici sau urechi. Se crede că acest lucru îi conferă auzului o acuitate suplimentară.

Aceasta este o pasăre de pradă imensă și foarte puternică. Lungimea corpului este de 90 – 110 centimetri, iar anvergura aripilor este de aproximativ 2 metri. Mai mult, femelele sunt aproape de două ori mai mari decât masculii: cântăresc mai mult de 9 kilograme, în timp ce greutatea masculilor nu depășește de obicei 4,8 kilograme.

Spatele harpiei sud-americane este colorat în gri închis, burta este albă, aripile și coada au dungi negre și albe, iar în jurul gâtului – are un guler negru.

Labele extrem de mari și puternice, sunt folosite pe post de armă: fiecare deget se termină cu o gheară neagră lungă și ascuțită de zece centimetri.

Sezonul de împerechere – aprilie – mai. Harpiile își fac cuiburile în copaci înalți, la un nivel de 50 – 75 de metri, și încearcă să aleagă un loc cât mai aproape de un rezevor de apă.

Cuibul lor iese spațios, este format din ramuri mari, iar interiorul este căptușit cu mușchi și frunze. Acesta poate fi folosit mulți ani.

După cum demonstrează practica, pasărea hrănește doar puiul care s-a născut primul, al doilea, de regulă, moare din lipsă de hrană.

În timpul împerecherii, păsările prezintă o agresivitate și o cruzime deosebite. Atacă chiar și oamenii dacă îi deranjează cumva.

Dezvoltarea puilor harpiei sud-americane este destul de lentă, așa că părinții sunt obligați să aibă grijă de pui mult timp. Păsările încep să zboare la vârsta de 8-10 luni, dar în același timp au încă nevoie de hrană de la părinți.

Această pasăre de pradă aparține familiei șoimilor, dar datorită asemănării cu vulturul, ei sunt numiți cei mai mari vulturi din lume. Adesea harpia este confundată cu vulturul pădurii, care se întâlnește în pădurile din America de Sud și Centrală.

Aceste păsări vânează în timpul zilei, preferând să caute singuri prada. Cu toate acestea, harpiile trăiesc în perechi, rămânând fideli partenerului mulți ani.