Cașaloții: 15 fapte surprinzătoare despre aceste mamifere marine uriașe

Cașalotul este  cel mai mare prădător existent. Dintre alți cetacei, se remarcă prin structura sa unică. Vrei să afli mai multe despre aceștia? Astăzi am colectat 15 fapte unice, care cu siguranță te vor surprinde.

Cașalotul este cea mai mare balenă pașnică. Masculii adulți cântăresc aproximativ 50 de tone și ating o lungime de 20 de metri. Apropo, aceștia cresc pe tot parcursul vieții. Femelele sunt ceva mai mici, ajungând la doar 15 metri și cântăresc aproximativ 20 de tone. Femelele și masculii diferă prin constituție, numărul dinților și forma capului.

Culoarea pielii variază de la albastru la gri închis. Unii masculi au pete albe sau galbene pe corp. Oamenii de știință au reușit să înregistreze și indivizi albini.

Pielea de pe burta cașalotilor este destul de groasă, atingând până la 50 cm.

Dinții cașaloților au o valoare deosebită. La o anumită perioadă, au fost folosiți pentru producerea de produse scumpe. Un dinte de balenă cântărește aproximativ 2 kilograme.

În mod uimitor, dintre toate mamiferele acvatice și terestre, cașalotul are cel mai mare creier. Greutatea sa este de până la 8 kg.

Cașaloții nu au simțul mirosului, dar natura le-a înzestrat cu un auz special. Aceștia găsesc hrană prin ecolocalizare cu ultrasunete.

Cașaloții trăiesc în grupuri de câteva sute sau chiar mii de indivizi, care migrează iarna către ape mai calde. Totuși se găsesc și indivizi solitari, dar cel mai adesea sunt cei foarte bătrâni.

Cașaloții pot scoate sunete de 3 tipuri: gemete, țipete și ”clickuri”. Sunetele sunt destul de puternice – aproximativ 115 dB.

Este demn de remarcat faptul că aceste mamifere sunt destul de lente. Acestea ating viteze de până la 7 km / h. În cazul simțirii unui pericol iminent, aceștia pot accelera viteza până la 30 km/h.

Cașaloții pot rămâne sub apă mai mult decât toate mamiferele – până la 2 ore.

Funcția respiratorie este realizată de nara stângă. Este situată în fața capului din stânga. Cea din dreapta doar lasă aerul să intre, datorită unei supape speciale.

Spre deosebire de cetaceele mai mici, cașaloții dorm. Au o perioadă de somn continuu profund, deși durează circa 10 minute.

Cașaloții sunt poligami, în perioada de împerechere, unui mascul îi revin circa 15 femele.

Durata de viață a acestor mamifere acvatice ajunge la 40-50 de ani.

Cașaloții practic nu au dușmani în habitatul lor natural. Doar balenele ucigașe, care sunt mai periculoase decât rechinii, reprezintă un potențial pericol pentru ei.