Din blană de arici, pieptar nu faci! Lucruri mai puțin cunoscute despre micii țepoși

Știm despre arici încă din copilărie: poartă ciuperci și mere în spinare pentru a-și face rezerve pentru iarnă, iubesc foarte mult laptele, nu se îneacă în apă și sunt prieteni cu puii de urs. De fapt toate aceste cunoștințe nu sunt adevărate (cu excepția, poate, a ultimului)!
Astăzi vă dezvăluim mai multe mituri populare despre micile și nevinovatele animalele spinoase.
Ariciul comun sau european este un animal mic. Lungimea corpului rareori depășește 30 cm, iar greutatea este de circa 800 grame. Ariciul este forțat să mănânce constant: greutatea insectelor și a vertebratelor mici prinse într-o noapte este adesea egală cu greutatea proprie a ariciului.

Arici – rude ale porcupinilor

În ciuda similarității externe (care, totuși, este limitată doar de prezența acelor), porcupinii (Hystricidae) și aricii (Erinaceus europaeus) sunt destul de departe unul de celălalt pe arborele filogenetic. Porcupinii sunt una dintre familiile din ordinul rozătoarelor, iar aricii aparțin insectivorilor, iar rudele lor cele mai apropiate sunt cârtițele și șopârlele. Spre deosebire de porcupinii erbivori, aricii mănâncă de toate și preferă prada animalelor.

Aricii pot ”împușca” cu ace

Acele aricilor nu sunt altceva decât păr modificat. Acestea sunt din cheratină,  goale în interior și întărite cu septuri transversale. Datorită acestei structuri, deși sunt ușoare, sunt foarte puternice –  fiind făcut ghem, acesta poate rămâne nevătămat, căzând de la o înălțime de câțiva metri.
Fiecărui ac i se cuvine un grup de mușchi. Astfel, aricii nu pot ”împușca” cu ace. Acele în sine cad aproximativ o dată la 18 luni, dar nu toate împreună, ci pe rând, exact ca și părul uman. Prin urmare, aricii nu sunt niciodată lăsați fără protecție.

Aricii transportă cu ajutorul acelor ciuperci și mere în scorburi

Un arici cu ciuperci și mere pe spinare – probabil este cea mai legendară imagine din copilărie, fiind găsită în milioane de cărți pentru copii în întreaga lume. Această credință are aproape 2000 de ani: pentru prima dată, omul de știință și scriitorul roman Pliniu cel Bătrân menționează particularitatea amuzantă a aricilor din „Istoria naturală”. Eroarea savantului antic a fost împărtășită mai târziu de Charles Darwin, care a crezut în raportul unuia dintre corespondenții săi.

De fapt, aricii se hrănesc cu insecte, precum și cu mamifere mici. Din plante, aceștia mănâncă doar fructe putrede, dar nici măcar nu le transportă nicăieri. Iarna, aricii hibernează, deci nu au nevoie de provizii – aceștia acumulează substanțe nutritive sub formă de grăsime.

Gustos și sănătos

În mod ciudat, multe popoare i-au considerat pe arici drept sursă de carne, iar romanii chiar îi creșteau pentru acest scop. Cea mai populară modalitate de a găti carnea de arici este folosită de țigani și africani: fiara este prinsă, ucisă, acoperită cu lut și coaptă în foc. Argila întărită de căldură poate fi ușor îndepărtată împreună cu acele. Apropo, se folosesc și acele: locuitorii Africii, pe teritoriul cărora trăiesc două specii de arici, sunt siguri că acești spiniu au efecte benefice împotriva infertilității.

Aricii iubesc laptele

Pentru a atrage animalele, proprietarii caselor la țară lasă o farfurie cu lapte pe verandă. Într-adevăr, aricii adesea își potolesc setea adesea, dar apoi se simt foarte rău. La fel ca majoritatea mamiferelor, aceste animale se hrănesc cu lapte doar când sunt mici. La adulți, enzima necesară pentru descompunerea lactozei – zahărului din lapte – încetează să mai fie produsă.
Lactoza nedigerată intră în intestinul gros și este consumată de bacteriile care trăiesc acolo. Acest proces este însoțit de eliberarea de gaze care provoacă balonare și alte simptome neplăcute. În plus, zahărul din lapte ”atrage” dup sine apă, ducând la diaree. Așadar, după ce au băut laptele cu cele mai bune intenții, aricii vor suferi, iar în cazuri severe pot chiar pierde lupta cu boala.

Sunt foarte longevivi

În sălbăticie, speranța de viață a speciilor mari de arici variază de la 4 la 7 ani, cele mici – de la 2 la 4. În captivitate, animalele de companie își bucură proprietarii mai mult timp: speciile mari – până la 10 ani, cele mici – aproximativ 4– 7 ani. Deși oamenii de știință nu pot spune exact ce trăsături ale ființelor vii afectează longevitatea, corelația dintre dimensiunea corpului și speranța de viață există fără îndoială. Animalele mari trăiesc în medie mai mult decât cele mici.
Cel mai des, aricii mor de foame în timpul hibernării. În plus, au dușmani naturali, în ciuda prezenței acelor. Principalii dușmani sunt ratonii și vulpile, precum și păsările de pradă mari. Uneori și pisicile și câinii îi pot ataca, mai ales atunci când aceștia mănâncă mâncare lor.  

Din cauza căldurii se aruncă sub roți

Aricii nu au tendințe de sinucidere, deși multe animale își găsesc sfârșitul pe drum. Aricii ajung pe străzi dintr-un motiv – acestea împart habitatele animalelor în fragmente prea mici. Folosind unde radio, oamenii de știință au descoperit că, în sălbăticie, animalele călătoresc mai mult de un kilometru pe noapte, iar raza medie a unui arici poate depăși 20 de hectare.

Teritoriul lor mai este redus suplimentar și de casele și grădinile de vară, înconjurate de garduri. Spre deosebire de ”rudele” apropiate, cârtițele, aricilor nu le place să sape tuneluri lungi, iar gardurile devin un obstacol serios pentru ei. În zonele limitate, animalele nu au suficientă hrană și material pentru construirea cuiburilor, iar în cazul unei epidemii sau a apariției paraziților agresivi, riscul morții fiecărui animal crește semnificativ. În plus, încrucișarea constantă a rudelor duce la degenerarea populației, deoarece apar diverse ”anomalii” genetice.
Anume din motive de ”deplasare” aricii ajung pe străzi, iar rezultatul unor astfel de călătorii este deseori trist. În 2006, ecologiștii au estimat că cel puțin 15.000 de arici mor anual sub roți în Marea Britanie.

Nu se îneacă în apă

Aricii europeni înoată bine, deși uneori nu pot ieși din lacurile cu maluri abrupte. Animalele au stăpânit mișcarea în apă pentru a supraviețui printre râuri, lacuri și mlaștini din Eurasia. Aricii africani, însă, nu pot înota și, nimerind din greșeală într-un iaz sau într-un butoi de apă, nu vor muri supraviețui.

Sunt imuni la veninul șarpelui

Spre deosebire de manguste, care sunt complet imune la veninul șarpelui, aricii – mari vânători de șerpi – sunt doar parțial rezistenți. Proteina erinacin îi protejează împotriva efectelor dăunătoare ale veninului, dar dacă șarpele reușește să muște ariciul de mai multe ori, lupta se poate încheia nu în favoarea reptilei. Salvarea principală a unui arici sunt acele. Agresorul provoacă șarpele să atace și, atunci când se repede, acesta își expune spini ascuțiți. Când inamicul străpuns este epuizat, ariciul sare pe șarpe și își roade spatele.