Jaguarundi – pisica ce poate să ciripească, să mănânce fructe și să se împrietenească cu maimuțele

Jaguarundi este asemănătoare cu o puma mică, doar că mult mai prietenoasă și absolut nepretențioasă la mâncare. Cu toate acestea, pasiunea pisicii pentru vânătoare este atât de puternică, încât anume acest motiv a stat la baza faptului că oamenii nu au reușit să o îmblânzească complet: în loc să protejeze casele de rozătoarele mici, jaguarundii înșiși ”fac regulă” cu plăcere în cotețul cu găini.


Jaguarundii sunt diurni
La prima vedere, cum am menționat, jaguarundii se aseamănă cu un pui de puma sau cu un jder. Jaguarundi are dimensiunea unei pisici domestice obișnuite, dar este mult mai lung și mai flexibil. Aceste pisici sunt maro sau de un roșu strălucitor, iar anterior au fost chiar împărțite în două specii separate (jaguarundi și pisica eira), dar apoi au aflat că diferența stă doar în culoare, iar o femelă poate da naștere la pisoi atât gri-maro, cât și roșcați.

Interesant este că mini-puma este complet pretențioasă la mâncare – mănâncă tot ceea ce reușeșete să vâneze. Dacă o șopârlă aleargă în apropiere, atunci este grozav, dacă un cobai este prins, este superb, iar dacă nu este nimeni în zonă, atunci vor mânca chiar și banane sau strugurii. Uneori, în Panama, jaguarundii cooperează cu maimuțele locale și fac raid unanim în plantațiile de banane și smochin: maimuțele culeg fructe de pe copaci, iar pisicile mănâncă fructele căzute la pământ.

În captivitate, aceste pisici trăiesc până la 10 ani
Nu este ușor să identifici jaguarundi după sunet: aceste animale pot scoate o gamă întreagă de sunete complet diferite, de la mieunat și tors obișnuit până la șuierat și ciripit păsăresc. Spre deosebire de majoritatea reprezentanților familiei feline, jaguarundii sunt diurni și, prin urmare, sunt întotdeauna înconjurați de o abundență de sunete în natură, așa că s-au adaptat treptat și emit astfel de sunete pentru a fi înțeleși de rudele lor, și, în același timp nu ies în evidență din fundalul general al agitației forestiere.

Acum, jaguarundi trăiește în principal în America de Sud și Centrală, deși există și o populație mică în sudul Statelor Unite. Uneori, jaguarundi poate fi văzut și ca un animal de companie – aceste pisici sunt ușor de îmblânzit și se înțeleg bine cu oamenii. Cu excepția cazului în care proprietarii se tem să păstreze o pisică mega-activă care va „vâna” tot ceea ce mișcă prin gospodărie.

Jaguarundii sunt printre dintre puținele pisici sălbatice care sunt ușor de îmblânzit

Pentru aceste pisici, cea mai bună hrană este cea care vă *nimeri* în gheare

O femelă naște de obicei 2-4 pui

Datorită specificului climei sud-americane, acestea se pot reproduce în orice moment al anului

O rudă în miniatură a pumei

Pui de Jaguarundi

Jaguarundi nu are nicio valoare pentru vânători, dar în Statele Unite populația lor este în scădere rapidă, pe măsură ce pădurile în care trăiesc aceste animale dispar treptat.