Nu le plac alunele, pot auzi cu picioarele și au patru genunchi! Elefanții – creaturi inteligente unice!

Nu este un secret pentru nimeni că elefanții sunt animale extraordinare. Aceste fiare magnifice au o dimensiune impresionantă, sunt unele dintre cele mai inteligente creaturi de pe planetă și, bineînțeles, au urechi uriașe care le fac extrem de adorabile. Dar se pare că există foarte multe de învățat despre aceștia.
De exemplu, știați că aproximativ 2.000 de kilograme din greutatea uriașă a unui elefant este compusă numai din pielea acestuia? Sau că sunt unul dintre singurele animale care se pot identifica într-o oglindă?

Elefanții pot recunoaște genul, vârsta și etnia din voce


Conform descoperirilor publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences în 2014, aceste creaturi sunt atât de inteligente încât pot determina etnia, sexul și chiar vârsta unui om din indicii acustici pe care le pot capta în vocile lor. Cercetătorii cred că elefanții folosesc această abilitate incredibilă pentru a identifica posibilele amenințări umane și pentru a-și ajusta comportamentul în consecință.

Unii elefanți se pot recunoaște într-o oglindă


Elefanții nu numai că sunt buni în recunoașterea vocilor umane, ci își pot recunoaște și propria reflectare. Într-un alt studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences în 2006, oamenii de știință au descoperit că elefanții asiatici știu că se privesc la ei înșiși în timp ce privesc într-o oglindă, un nivel de conștientizare de sine pe care doar animalele foarte inteligente, cum ar fi delfinii, maimuțele și oamenii o au.

Elefanții pot „auzi” cu picioarele


Elefanții pot avea urechi masive, dar pot percepe zgomotele și prin intermediul picioarelor, care înregistrează zgomote de joasă frecvență, cauzate de alte animale aflate la o distanță mai mare, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Stanford.
„Credem că simt aceste vibrații subterane prin picioarele lor”, a explicat autorul studiului Caitlin O’Connell-Rodwell, un afiliat al Centrului Stanford pentru Biologie a Conservării. „Undele seismice ar putea călători de la unghiile de la picioare la ureche prin conducere osoasă sau prin receptorii somatosenzoriali din picior, similari cu cei găsiți în trunchi”.

Își fac propria protecție solară


Dacă petreci timp în aer liber sub soarele arzător, știi cât de important este să te protejezi de razele UV dăunătoare. Și elefanții, care trăiesc în unele dintre cele mai însorite locuri de pe planetă, știu acest lucru. Ei se salvează de arsuri dureroase folosind nisip ca protecție solară naturală pentru a-și acoperi pielea, potrivit Smithsonian. Își vor acoperi puii chiar și în nisip în timp ce dorm pentru a-i ține în siguranță.

Elefanții pot deveni roz


Majoritatea elefanților au pielea cenușie, chiar dacă uneori pare maro, datorită nisipului roșcat cu care se acoperă pentru protecție. Cu toate acestea, atunci când elefanții asiatici îmbătrânesc, pot începe să-și piardă pigmentul din piele; ca urmare, părți ale corpului lor, cum ar fi trunchiurile, încep să devină roz.
Se pare, totuși, că culoarea trandafirie nu este exclusiv pentru elefanții adulți: în 2009, un pui de elefant roz a fost zărit în Botswana și se credea că este un elefant african albinos extrem de rar.

La fel cum oamenii sunt dreptaci sau stângaci, elefanții au colți dreptaci sau stângaci


Elefanții își folosesc colții – care sunt de fapt o pereche de incisivi superiori – în tot felul de moduri utile, de la săpat până la luptă. Da, la fel ca oamenii, elefanții au un singur colț care este dominant. În general, puteți spune care este „colțul principal” al animalului, deoarece este adesea cel mai scurt dintre cei doi, cu un vârf care a fost rotunjit în jos prin utilizare, potrivit Școlii de Informatică McGill.

Colții lor nu încetează să crească


Colții de elefant continuă să crească de-a lungul vieții – și cresc mult. Potrivit McGill, colții unui mascul adult cresc în jur de șapte centimetri în fiecare an. Deci, dacă observi un elefant cu colți deosebit de lungi, acesta poate fi un indicator al vârstei înaintate.

Femelele rămân însărcinate doar o dată la cinci ani


Când femelele au între 12 și 15 ani, sunt la o vârstă la care sunt gata să se împerecheze și vor continua să o facă până la 50 de ani. Cu toate acestea, nu rămân însărcinate în fiecare an. De fapt, majoritatea elefanților vor da naștere doar o dată la cinci ani. Dar există un motiv foarte precis pentru asta…

Sarcina lor durează aproape doi ani


Când un cuplu (soț și soție) așteaptă sosirea pe lume a unui copil, nouă luni pot părea un timp foarte lung. Dar asta nu este nimic în comparație cu cât de mult trebuie să aștepte o femelă elefant. Fiecare sarcină durează aproximativ 22 de luni, care este cea mai lungă perioadă de gestație pentru orice mamifer, potrivit cercetărilor publicate în Proceedings of the Royal Society.

Elefanții masculi pot rămâne cu mamele lor până la două decenii


Elefanții masculi tind să trăiască singuri sau cu grupuri mici de alți masculi. Dar asta doar când sunt adulți. Din momentul în care se nasc și până la adolescență, oriunde între 10 și 20 de ani, stau cu mamele lor și locuiesc cu un grup de elefanți femele.

O femelă crește toți puii din turmă


Cea mai în vârstă femelă dintr-un grup este considerată matriarha, care își asumă un rol de conducere în turmă. Ea este responsabilă pentru îngrijirea urmașilor și pentru luarea deciziilor care afectează supraviețuirea grupului, cum ar fi fuga de pericol și căutarea surselor de hrană.

Trompa unui elefant conține aproximativ 100.000 de mușchi


Elefanții reușesc să facă foarte multe lucruri cu trompele lor, de la livrarea apei la gură, până la desprinderea frunzelor de pe copaci. Cum reușesc? Trompa unui elefant are aproximativ 100.000 de mușchi diferiți, relatează National Geographic.

Elefanții africani au urechi în formă de continentul Africii


Dacă întâlniți vreodată un elefant și nu sunteți sigur ce tip ați întâlnit, uitați-vă pur și simplu la urechile lui. Potrivit National Geographic, elefanții africani, cea mai mare specie de elefanți, au urechi care au o formă aproximativă ca continentul pe care îl numesc ”acasă”. Elefanții asiatici sunt puțin mai mici și au urechi care seamănă cu India.

Elefanților asiatici le lipsește o unghie


Pe lângă urechile lor, o altă modalitate de a identifica un elefant sunt picioarele din spate. Deși atât elefanții asiatici, cât și cei africani au cinci degete pe fiecare picior, elefanții asiatici tind să aibă doar patru pe picioarele din spate, notează Smithsonian.

Este posibil ca elefanții să fi dezvoltat un al șaselea deget de la picior


În ciuda faptului că unii elefanți au doar patru unghii de la picioare, undeva de-a lungul liniei, alți elefanți ar putea să fi dezvoltat un deget suplimentar pentru a-și îmbunătăți postura, conform descoperirilor publicate de Asociația Americană pentru Progresul Științei în 2011.

Iar dimensiunea umerilor unui elefant va determina dimensiunea picioarelor din față


Potrivit Smithsonian, înălțimea unui elefant asiatic sau african la umăr este „aproximativ echivalentă cu circumferința piciorului din față, înmulțită la doi”.

Cea mai apropiată rudă vie a elefantului este mult mai mică decât te-ai aștepta


Dacă ar trebui să ghiciți care animal este cea mai apropiată rudă vie a elefantului, ați putea alege un hipopotam. De fapt este hyraxul, mamifer din Africa de Est, ce cântărește doar 8-11 kilograme, nu are trunchi sau colți și seamănă cu o rozătoare.

Elefanții sunt singurele mamifere care au patru genunchi


Ca și oamenii, majoritatea mamiferelor au doi genunchi și două coate. Gândiți-vă la un câine: articulațiile în care picioarele lor din față se îndoaie sunt considerate coate, în timp ce articulațiile din picioarele din spate sunt genunchi. Elefanții, însă, sunt singurele mamifere care au patru genunchi orientați înainte, potrivit McGill.

Elefanții nu sunt nici diurni, nici nocturni


Cele mai multe creaturi sunt fie diurne (sunt treze ziua ziua și dorm noaptea) precum oamenii, fie nocturne (active în principal noaptea) precum bufnițele. Clasificați ca crepusculari, ei tind să doarmă în timpul nopții și să se odihnească pe tot parcursul zilei, zorii și amurgul fiind timpul lor ocupat.

Ei mănâncă între 300 și 600 de kilograme de mâncare în fiecare zi


Elefanții petrec aproximativ 16 ore în fiecare zi căutând hrană pentru a-și satisface apetitul. Iarba reprezintă jumătate din dieta lor, în timp ce restul constă dintr-o combinație de bambus, scoarță de copac, rădăcină, frunze, fructe, semințe și chiar flori. Deși incredibil, fiecare elefant adult consumă între 300 și 600 de kilograme de vegetație în fiecare zi, notează McGill, deși aproximativ 60% din aceasta trece prin corpul animalului fără a fi efectiv digerată.

Există elefanți subterani care extrag sare


Tindem să ne gândim la elefanți ca la niște creaturi care cutreieră câmpiile larg deschise în timp ce pasc iarbă, dar există de fapt un grup de animale enorme care se îndreaptă în subteran ori de câte ori caută de mâncare, potrivit Animal Planet. Se știe că elefanții din Muntele Elgon, Kenya, călătoresc în Peștera Kitum din zonă, unde își folosesc apoi colții pentru a elibera sarea din adăposturile subterane înainte de a mânca deliciul savuros.

Doar pielea lor poate cântări o tonă


Știi deja că elefanții sunt foarte grei, dar ți-ai dat seama cât de mult din această greutate ar putea fi atribuită numai pielii lor? Potrivit International Elephant Foundation, pielea unui elefant poate cântări până la 1000 kg.

Elefanții sunt uriași când se nasc


Elefanții nu sunt masivi doar când sunt adulți maturi, ci sunt deja giganți la naștere. Puii de elefant african cântăresc la naștere aproximativ 200 de kilograme. Și beau aproximativ 15 litri de lapte în fiecare zi pentru a-și susține oasele în creștere.

Un tablou realizat de elefanți s-a vândut cu 39.000 de dolari


Un tablou creat de opt elefanți din Chiang Mai, Thailanda, s-a vândut cu 39.000 de dolari în 2005, fiind cel mai scump tablou realizat de elefanți vreodată, potrivit Guinness.

Elefanților nu le plac alunele


În ciuda a ceea ce vedem la TV, alunele nu sunt o parte naturală a dietei unui elefant. Potrivit lui Marie Galloway, managerul elefanților de la Grădina Zoologică Națională Smithsonian, cu siguranță „nu sunt hrana preferată” a animalelor. Ea explică că alunele au prea multe proteine ​​pentru aceștia, care au nevoie de o dietă bogată în fibre, motiv pentru care preferă să mănânce iarbă, fructe și legume.