Descoperă 10 animale ciudate despre existența cărora nici nu ai intuit

Fără îndoială, cu toții am cunoaștem termenul „biodiversitate”, care este adesea folosit în discrsurile despre mediu. Dar ce înseamnă mai exact asta? Pe scurt, biodiversitatea este fundamentul vieții. Aceasta este varietatea de creaturi care trăiesc pe Pământ – de la cele mai mari (de exemplu, balene) la cele mai mici (de exemplu, bacterii), precum și interacțiunea lor. Există specii foarte deosebite și amuzante în biodiversitate, pe care vrem să vi le prezentăm în colecția de astăzi. Multe dintre ele sunt listate ca specii pe cale de dispariție și, poate, în câteva secole sau decenii, vor fi văzute doar în imagine.

Găinile de mătase chinezești sau Silky


Silky este o rasă de găini numită așa pentru penajul său atipic pufos, despre care se spune că la atingere este asemănător cu mătasea. Rasa are câteva alte calități neobișnuite, cum ar fi pielea, carnea și oasele neagre, lobi albaștri ai urechilor și cinci degete pe fiecare picior, în timp ce majoritatea găinilor obișnuite au doar patru. Acestea sunt adesea expuse la expozițiile de păsări de curte și se întâlnesc într-o varietate de culori.
Această rasă nu este rezultatul selecției; s-a auzit pentru prima dată despre ea cu multe secole în urmă în China. Astăzi, puii continuă să atragă atenția fermierilor din întreaga lume, carnea dietetică și producția stabilă de ouă.

Lemurul zburător sau Sunda


Acest mamifer placentar arboricol se mai numește și Kaguan și nu este de fapt un lemur și nu zboară, ci sare. Trăiește doar în copaci, este activ noaptea și se hrănește cu părți moi ale plantelor, cum ar fi frunze tinere, lăstari, flori și fructe.
Sunt cunoscuți din Paleogenul Inferior și Mijlociu din America de Nord, Europa și Asia, unde au fost reprezentați de multe specii, dar acum au supraviețuit doar două specii, care trăiesc în sudul Indochinei, Peninsula Malacca, Insulele Sunda și Filipine. Aripile de lână au un aspect destul de ciudat, deoarece o membrană a pielii este întinsă între picioarele lor din față și din spate de-a lungul corpului până la coadă, permițându-le să alunece din copaci, precum veverițele zburătoare.

Dhol


Lupul, numit și câine sălbatic asiatic, câine roșu sau câine sălbatic indian, este o specie canină originară din Asia de Sud și de Sud-Est. Dhol este un animal foarte social, care trăiește în haite mari, care uneori se împart în altele mai mici pentru vânătoare. Practic, vânează copitate de talie medie, obosindu-le cu urmăriri lungi, apoi eviscerându-le. În ciuda faptului că haitele de lupi se feresc de oameni, ei sunt suficient de curajoși pentru a ataca animale mari și periculoase precum mistreți, bivoli de apă și chiar tigri.
Acest animal este inclus în Lista Roșie a Speciilor Amenințate IUCN, deoarece populația este în scădere și se estimează că este mai mică de 2.500 de indivizi. Factorii care contribuie la acest declin includ pierderea habitatului, lipsa prăzii, competiția cu alte specii, hărțuirea din cauza atacurilor asupra animalelor și transmiterea bolilor la câini domestici.

Capra cu coarne sau Markhor


Markhor este o specie mare de capră sălbatică întâlnită în Afganistan, Pakistan, Kashmir, Tadjikistan și Uzbekistan. Această specie este, de asemenea, clasificată ca fiind pe cale de dispariție de către IUCN, cu mai puțin de 2.500 de reprezentanți. Markhor este animalul național al Pakistanului.
Aceste capre sunt alpiniști excelenți. Cea mai atractivă parte a corpului sunt coarnele sale spiralate. Uneori lungimea lor poate ajunge la 90 cm, iar diametrul la bază este de până la 24 cm. Cornul drept este răsucit la dreapta, iar stângul la stânga. Spirala coarnelor poate ajunge la 2 – 3 spire, dar axa lor rămâne întotdeauna dreaptă. Caprele Markhor pot fi întâlnite la o altitudine de la 600 până la 3600 m.

Maimuța aurie cu nasul cârn


Dintre toate speciile de maimuțe, maimuțele cu nasul cârn sunt cele mai neobișnuite – sunt un grup de maimuțe care trăiesc în diferite părți ale Asiei. Maimuța a fost numită inițial Rhinopithecus roxellanae, apoi numele a fost schimbat în Pygathrix roxellana. Prima parte este tradusă ca „maimuțe cu nas”, iar a doua provine de la numele frumuseții legendare Roksolana – soția iubită a sultanului turc Suleiman I Magnificul, care se distingea printr-un nas mic întors în sus. Maimuțele din această specie cresc până la 51 până la 83 cm înălțime, cu o lungime a cozii de 55 până la 97 cm.

Câine raton sau Tanuki


Câinele raton este un mamifer canin omnivor prădător care trăiește în Asia de Est și este singura specie supraviețuitoare din genul Nyctereutes. Și-a primit numele de la asemănarea cu ratonul (Procyon lotor), cu care nu are nicio legătură.
Câinii raton sunt prădători omnivori, cu canini slab dezvoltați, iar molarii au o suprafață aplatizată, în timp ce tractul lor intestinal este relativ lung. În acest sens, acest tip de prădător se poate hrăni foarte divers. În ciuda acestui fapt, indiferent de habitat, rozătoarele asemănătoare șoarecilor sunt considerate hrana preferată a câinelui raton.

Lupul cu coamă


Lupul cu coamă este cel mai mare canin din America de Sud. Acest animal arată ca o vulpe roșie împerecheată cu o căprioară. Dar, de fapt, acesta este un tip special de mamifer, cu o față drăguță și picioare lungi. Lupul cu coamă se găsește în habitate deschise și semideschise, în special în pajiștile cu prezență de arbuști și copaci, în toată America de Sud. Este cel mai înalt dintre caninii sălbatici, iar picioarele sale lungi sunt cel mai probabil adaptate la habitatul pe care l-am menționat mai sus.
Pe baza studiilor rămășițelor antice găsite, s-a stabilit că aparține unei specii relicte a reprezentanților marilor canini sud-americani, care au dispărut la sfârșitul epocii pleistocene (cu mai bine de 12 mii de ani în urmă). … La greaban, lupul cu coama atinge o inaltime de 75-87 cm.Corpul este slab, lung de 115-127 cm, acoperit cu par rosu gros.

Gerenuk sau Gazela girafă


Gerenuk, cunoscut și sub numele de gazela lui Waller, este o specie de antilopă cu gât lung care trăiește în desișurile de tufișuri. Gerenuk evită pădurile foarte dese și zonele foarte deschise. Au un cap relativ mic pentru corpul lor, dar ochii și urechile lor sunt proporțional mari. Doar masculii au coarne și au, de asemenea, un gât mai musculos decât femelele. Ambele sexe au o blană maro-roșcată, cu burta mai deschisă și cozi scurte cu vârfuri negre.
Se întâlnesc din Etiopia și Somalia până în nordul Tanzaniei. În vremuri istorice, au trăit și în Sudan și Egipt, la o altitudine de până la 1800 m.

Muscarul regal amazonian


Muscărul regal amazonian este un reprezentant al ordinului păsărilor passerine din familia tiranilor. Această specie este adesea considerată o subspecie a unei singure specii mari de muște regale. Rude apropiate ale muscarului amazonian sunt alte trei specii de muște: muscarul regal nordic, muscarul regal din Pacific și muscarul regal din Atlantic.
Acestea sunt păsări foarte mici, dar cuiburile lor ajung la doi metri în diametru. Dar ele sunt situate deasupra apei în sine, deci prădătorii cu siguranță nu vor ajunge acolo. Trăiesc în pădurile din cea mai mare parte a bazinului Amazonului din nordul Boliviei, estul Peru, estul Ecuadorului, estul Columbiei, Venezuela, Guyana, nordul și vestul Braziliei. Este o specie destul de răspândită și este ușor de recunoscut după coroana sa colorată de pene viu colorate.

Zebra Duker


Duker este o antilopă mică întâlnită în Coasta de Fildeș și în alte părți ale Africii. Are o blană aurie sau maro roșiatică, cu dungi caracteristice asemănătoare zebrei, semne închise la culoare pe partea superioară a picioarelor și botul maro-roșcat. Cresc până la 90 cm lungime, 45 cm înălțime și cântăresc aproximativ 20 kg. Coarnele lor zimțate au aproximativ 4,5 cm lungime la masculi și în jumătate la femele. Zebra Duker trăiește în pădurile tropicale de câmpie și se hrănește în principal cu frunze și fructe.
În limba africană, „duker” înseamnă „scafandru” și explică obiceiul acestor antilope de a se ascunde rapid în tufișele dense la cel mai mic pericol. Într-o situație disperată, un duker poate da o lovitură fatală unui atacator mic cu copita.